*
*
Cos de cumparaturi (0)
 • 1
  Lista produse
 • 2
  Plasati comanda
 • 3
  Monitorizati livrarea
Ati selectat 0 produse
Total reducere
0 lei
Total de plata
0 lei
Inchide fereastra
Transportul prin curier rapid este GRATUIT oriunde in Romania pentru comenzi de peste 100 lei.

Ce este Ayurveda?

Slabeste Sanatos cu produsele Farmecul Feminin
În Occident, mai ales, Ayurveda este mai degrabă renumită decât cunoscută. Ayurveda este poate cel mai vechi, mai bine elaborat şi mai complex sistem de cunoştinţe medicale de pe glob. Ea este medicina tradiţională a Indiei, o medicină multimilenară care a depăşit de mult graniţele acestei ţări. Vechimea sa (atestat­­a in scris la peste 5000 de ani), precum şi faptul că devine din ce în ce mai cunoscută, arată că Ayurveda este un sistem viabil, care a făcut faţă cu succes probei aspre a timpului şi în plus ea se pliază pe necesităţile oricărei epoci, nefiind "înţepenită" doar într-un anumit context spatio - temporal. Ea răspunde pe deplin problematicii umane în general, atât pentru omul din antichitate cât şi pentru cel contemporan.
Cunoaşterea şi răspândirea sa din ce în ce mai largă este sprijinită şi prin unele iniţiative ale OMS, consemnate explicit în documente din anii 1974 şi 1978. La ora actuală pe glob există numeroase centre de Ayurveda cum ar fi în S.U.A. –Santa Fe din New Mexico, New York, dar şi în Europa: Germania, Olanda, Franţa, Italia sau în Australia. Bineînţeles că cele mai importante în ceea ce priveşte punerea în practică a ştiinţei ayurvedice sunt cele din India, care urmăresc să creeze o punte de legătură între cunoaşterea tradiţională şi ştiinţa actuală a medicinii.

Ayurveda – vechi şi nou

Etimologic, Ayurveda provine din cuvintele sanskrite Ayus = viaţă şi Veda = ştiinţă, cunoaştere. Pe scurt, Ayurveda înseamnă acea ştiinţă care se ocupă cu studierea aspectelor referitoare la Viaţă în întregul ei. Mai poate fi numită şi Ştiinţa Vieţii sau chiar a longevităţii. Ea este una din cele 4 Veda, scrieri fundamentale ale Indiei şi aşa cum se afirmă în tradiţie, este chiar "cea mai respectată dintre ele" intrucat ea indică "ceea ce este adecvat şi ceea ce este neadecvat, ceea ce este fericit sau nefericit în condiţiile de viaţă ale fiinţei umane, precum şi ceea ce este favorabil sau nefavorabil pentru longevitate, ca şi măsura vieţii în sine". Cunoştinţele sale străvechi şi procedeele terapeutice specifice, unele dintre ele inedite pentru omul contemporan, fac din Ayurveda o ştiinţă de o mare profunzime şi fineţe. În acelaşi timp, ea se pretează unui studiu sistematic şi este uşor accesibilă mentalităţii noastre occidentale. Aceasta pentru că la modul esenţial ea este simplă (fără a fi simplistă), întrucât a ajuns la esenţe. Mai mult, cunoştinţele sale sunt veritabile chei pentru redescoperirea propriilor noastre tradiţii de vindecare naturale, unele dintre ele uitate sau foarte puţin cunoscute si utilizate la ora actuala.
Ayurveda reprezintă mai mult decât o ştiinţă a vindecării. Ea este în realitate un veritabil mod de viaţă, simplu şi firesc, profund spiritual, care restabileşte armonia deplină a oricărei fiinţe umane atât cu ea însăşi, cât şi cu ceilalţi, cu tot ceea ce o înconjoară, în ultimă instanţă cu Divinitatea.
Din punct de vedere practic, Ayurveda integreaza si unifica mai multe grupe de metode (cunoscute adesea ca stiinte de sine statatoare), utilizate atat in scop terapeutic cat si preventiv:
 • utilizarea înteleaptă a plantelor medicinale (fitoterapia);
 • alimentaţia sănătoasă şi adecvată constituţiei (dietoterapia);
 • utilizarea terapeutică a culorilor şi a vestimentaţiei (cromoterapia)
 • folosirea în scop vindecător a cristalelor (cristaloterapia);
 • valorificarea puterii curative a sunetelor (sonoterapia);
 • utilizarea aromelor binefăcătoare naturale (aromoterapia);
 • metodele de purificare corporală (pancha-karma);
 • masajul tradiţional ayurvedic (abhyanga);
 • puterea vindecătoare a psihicului şi minţii (psihoterapia);
 • îmbunătăţirea şi adecvarea binefăcătoare a stilului de viaţă la tipologia constitutionala;

Principii fundamentale în Ayurveda

Întregul sistem teoretic şi practic al Ayurvedei integrează anumite principii universal valabile:
 1. Principiul holistic (integralităţii sau integrării unitare)

  Sănătatea a fost dintotdeauna o problemă de unitate, de armonie a omului. Ayurveda nu urmăreşte doar obţinerea unei stări temporare de confort şi de bine fizic, psihic sau mental, ci armonizarea profundă a fiinţei la toate nivelele sale. Astfel, Ayurveda investighează totdeauna omul ca un întreg complex şi dinamic. Armonia (sau dizarmonia) întregului se reflectă în fiecare parte componentă; si invers, o acţiune terapeutică asupra unui nivel se va reflecta în mod specific şi asupra celorlalte nivele şi chiar a întregului.
  Ayurveda este un sistem care integrează într-un tot unitar opt ramuri medicale majore, de la ştiinţa ierburilor medicinale şi până la chirurgie şi psihologie. Mai mult, ea însăşi se integrează organic în orice perioadă istorică, fiind o ştiinţă dinamică, cu o aplicabilitate practică şi creativă în condiţii de permanentă schimbare.
 2. Principiul cauzalităţii

  Slabeste Sanatos cu produsele Farmecul Feminin
  În sistemul Ayurveda se consideră că rădăcinile bolilor se află la nivel psihic şi mental şi că înainte de a se manifesta în corpul fizic, o afecţiune este deja generată la acest nivel. Gândurile şi emoţiile noastre predominante generează atitudini şi modul nostru de comportament, mai mult sau mai puţin armonios. Atunci când sunt dizarmonioase, ele se manifestă ca nişte suis-generis "unde seismice" de adâncime, care mai târziu vor declanşa un "seism" de suprafaţă – viitoarea boală. Prin urmare, toate remediile şi măsurile terapeutice ayurvedice se adresează cauzelor profunde ale bolilor şi nu simptomelor. Chiar dacă uneori acţiunea lor este mai lentă, ea este profund transformatoare şi lipsită de efecte secundare, precum în cazul medicaţiei de sinteză. Medicina modernă este o medicină simptomatică, ceea ce explică insuccesul său în eliminarea completă a multor boli. În plus, aceasta se datorează şi unei anumite comodităţi caracteristice omului, care îl face să evite modificarea în zonele sensibile ale fiinţei sale. Este mult mai uşor să iei o pastilă, care are eventual un gust neplăcut, dar se înghite cu apă, decât să-ţi modifici un mod de a gândi şi o anumită tendinţă psihică, adeseori foarte puternică (de exemplu o stare de gelozie sau de furie, care îţi va îmbolnăvi ficatul).
 3. Principiul profilactic

  Este acel principiu conform căruia este mult mai uşor (ca durată, efort implicat etc.) să acţionezi anticipativ şi să previi, decât să corectezi ulterior efectele rele ale unei acţiuni incorecte. Din acest punct de vedere medicina actuală este o medicină pasivă, de "aşteptare", care acţionează abia atunci când boala este complet instalată. În Ayurveda accentul este pus pe menţinerea stării de sănătate pe o durată cât mai lungă de timp şi mai ales pe prevenirea oricărei forme de boală. Pentru aceasta sunt formulate anumite seturi de recomandări specifice, care integrează aspecte ce ţin de alimentaţie, utilizarea unor plante medicinale, activităţi, stil de viaţă şi care sunt adecvate în primul rând tipologiei fiinţei în cauză şi apoi momentului de timp: din zi, an sau vârstei. Practicianul ayurvedic model este, astfel, nu acela care reuşeşte "doar" să-şi vindece toţi pacienţii, ci acela care reuşeşte să nu mai aibă bolnavi printre oamenii pe care îi are în îngrijire.
 4. Principiul simplităţii esenţiale

  Poate fi rezumat la: "Adevărurile esenţiale sunt simple!". Cunoştinţele din Ayurveda, chiar şi cele complexe, ne dau senzaţia foarte clară că sunt adevăruri pe care am fi putut în mod evident să le descoperim demult, care erau acolo dar pur şi simplu ne-ar fi trebuit un anumit gen de gândire sau de atenţie pentru a le observa. Toţi cei care au studiat Ayurveda, pe măsură ce învăţau ceva nou îşi dădeau seama că ar fi putut de fapt să intuiască respectivul aspect dacă ar fi privit cu foarte multă atenţie propria lor structură! Cu alte cuvinte, ca orice ştiinţă naturală, Ayurveda este conţinută de fapt în chiar manifestarea care permite studiul său, adică în Viaţa însăşi.
  Se ştie că la om după circa 40 de ani de stil de viaţă mai mult sau mai puţin arbitrar, încep să se vadă consecinţele sub forma problemelor de sănătate. Ceea ce este mai trist este că ne-am obişnuit aşa şi începe să ni se pară firesc. Structura noastră nu este făcută astfel încât în mod inevitabil să sufere de anumite boli, dimpotrivă. Unele studii ştiinţifice de ultimă oră arată chiar că ea este "proiectată" să reziste 150 de ani sau chiar mai bine. Dacă ne uităm la animalele din sălbăticie, ele sunt mult mai puţin bolnave decât oamenii şi decât suratele lor care sunt pe lângă oameni. Prin urmare, acest mod de viaţă natural, simplu şi firesc, a fost uitat de mulţi dintre noi şi este necesar să reînvăţăm ceva ce avem de fapt în propria structură.
 5. Principiul adecvării

  Este principiul care conferă poate cel mai bine Ayurvedei succesul în profilaxia sau vindecarea diferitelor tulburări sau boli. El presupune o cât mai corectă adecvare a remediilor şi măsurilor terapeutice la tipologia constituţională a pacientului. Fiind strâns corelat cu principiul precedent, acesta se bazează pe sistemul Tridosha (sau al celor trei umori, în traducere aproximativă): Vata, Pitta şi Kapha. Aceste trei dosha stau la baza descrierii tipologiilor constituţionale din Ayurveda, care reuşesc astfel să surprindă şi să redea întreaga complexitate a naturii şi a problematicii umane. Cele trei dosha iau nastere ca urmare a unei combinatii specifice a celor 5 Mahabhuta-uri (Mari elemente, in traducere), cunoscute in Orient: Pamantul, Apa, Focul, Aerul si Eterul. Mahabhuta-urile sunt in primul rand elemente subtile esentiale, dar ele se regasesc si in forma fizica, cunoscuta de stiinta actuala. Astfel:
  • elementul Aer şi elementul Eter vor da naştere lui VATA DOSHA; aceasta a fost asociata in mod simplist in Occident cu gazele intestinale;
  • elementul Foc şi elementul Apă vor da naştere lui PITTA DOSHA; aceasta a fost asociata in mod simplist cu secretia biliara;
  • elementul Pământ şi elementul Apă vor da naştere lui KAPHA DOSHA; aceasta a fost asociata in mod simplist cu mucusul(flegma).
  Aceasta cunoastere esentiala ne poate oferi ulterior numeroase intelegeri referitoare la cauzalitatea unor boli sau tulburari.
  Cu sistemul Tridosha, Ayurveda reuşeşte să ofere o înţelegere completă a stării de sănătate, exprimată (în limbaj occidental) în termenii unui echilibru metabolic. Boala poate fi înţeleasă astfel ca un dezechilibru între Vata – energia nervoasă, Pitta – energia catabolică a focului şi Kapha – energia nutritivă anabolică. Toate plantele, alimentele, factorii exteriori şi chiar experienţele individuale acţionează asupra echilibrului global al acestor umori, care "lucreaza" impreuna, chiar daca una dintre ele este predominanta la nivelul unei constitutii umane. Aşa putem să înţelegem de ce în Ayurveda se oferă întotdeauna remedii individualizate, chiar unor persoane care suferă de aceeaşi boală. Se spune că în Ayurveda se tratează bolnavul şi nu boala, aceasta fiind lesne de înţeles în virtutea faptului că fiecare fiinţă prezintă o anumită structură constituţională.
  Pentru a intelege mai bine aceste aspecte, putem lua ca studiu de caz problematica celor 3 tipologii esentiale in Ayurveda: cum le recunoastem, cum le putem armoniza, precum si modul in care sunt ele afectate de una dintre marile rele actuale - ingrasarea si intregul cortegiu de probleme asociate: hipercolesterolemie, ateroame vasculare, HTA, angina pectorala etc. Din motive lesne de inteles, vom face referiri in special la tipologiile feminine, lucrurile stand intr-un mod aproape similar si in cazul barbatilor.
Preluarea pentru republicarea completa sau partiala a acestui articol se poate face doar cu acordul scris al societatii Bioelite Vert S.R.L.

Comentarii

  Momentan nu sunt comentarii!
Adaugă comentariu
Folositi aceasta rubrica doar pentru comentarii legate de acest subiect. Daca doriti sa ne contactati pentru alt motiv, click aici.

Sex

Newsletter

Garantii oferite de BIOELITE VERT

 •  
  CEL MAI BUN PREŢ
  pentru produse de innaltă calitate

  Cumparand de pe situl producatorului beneficiati de cele mai mici preturi deoarece nu platiti intermediari.

  Daca alegeti sa cumparati produsele noastre din plafaruri sau farmacii, platiti cu 30% pana la 100% mai mult.

 •  
  TRANSPORT GRATUIT
  la orice comandă peste 100 ron

  Simplu si comfortabil pentru dumneavoastra: toate comenzile sunt livrate prin curier rapid!

  Pentru comenzile de peste 100 RON, costul transportului este suportat integral de catre noi.

 •  
  SIGURANŢĂ MAXIMĂ
  plătiţi produsele la primire

  Aveti siguranta maxima la cumparaturi deoarece platiti doar in momentul in care primiti produsele!

 •  
  PREFERAT DE MII DE ROMANI
  8500
  de clienţi au slabit in ultimele 2 luni

Interviu cu Dr. Daniela Vasile

"Din dragoste pentru natura am ales sa folosesc terapiile naturiste si plantele in recastigarea sanatatii si a formei fizice."

Ce spun clientii nostrii

 •  
  Adela din Bucuresti
  Am slăbit 15 kg în 3 luni de zile. Aveam 75 de kg, prea mult pentru înălţimea mea de 1,58 m. În toată această perioadă am folosit produsele Farmecul Feminin. Sunt foarte încântată de rezultat şi mulţumită că în sfârşit pot ieşi şi eu vara la soare fără să îmi mai fie ruşine cu greutatea mea.
  *Disclaimer: rezultatele reflectă experiența individuală a consumatorilor cu produsul nostru, iar rezultatele pot varia de la caz la caz.
 •  
  Karol din Bucuresti
  Încă de la început am plecat cu ideea că nici un produs pentru slăbit nu te va ajuta şi că toate produsele de acest tip nu sunt bune până când m-am întâlnit cu o prietenă cu care nu am mai văzut-o de mult şi care, la momentul respectiv, avea mult mai multe kilograme decât mine. Acum ea arată superb şi mă întrebam ce miracol a făcut pentru a ajunge aspectul acesta. Mi-a zis că a folosit produsele de la Farmecul Feminin însă cum eram sceptică în privinţa produselor am zis că nu le voi încerca. După încă câteva săptămâni în care am continuat să mă gândesc la aceste produse am zis să încerc din curiozitate şi dacă vor funcţiona îmi voi retrage toate cuvintele de rău pe care le-am zis împotriva produselor de slăbit. A fost incredibil de rapid, am slăbit 18 de kg în aproximativ 4 luni. Recomandat produsele Farmecul Feminin tuturor persoanelor care au nevoie sa slabeasca sanatos si rapid.
  *Disclaimer: rezultatele reflectă experiența individuală a consumatorilor cu produsul nostru, iar rezultatele pot varia de la caz la caz.
 •  
  Dana din Tulcea
  Tot timpul am avut probleme cu mâncarea. Niciodată nu am reuşit să-mi menţin dieta şi să am puterea de a refuza mâncaruri care conţineau multe calorii. Mi-am dat seama că de una singură nu voi reuşi şi aşa că am căutat metode sau produse care să mă ajute sa mananc mai putin. Din întâmplare am dat peste produsul Fibre din gama de produse de la Farmecul Feminin care m-a ajutat să-mi echilibrez dieta zilnică. Acum am scăpat şi de apetitul ce-l aveam în consumul de mâncare în exces. Recomand produsul tuturor persoanelor care vor să-şi echilibreze dieta zilnică şi care vor să scape de apetitul de mâncare în plus.
 •  
  Dorina din Arad
  Într-o zi m-am întâlnit cu o prietenă care slăbise şi avea un corp minunat. Am întrebat-o ce făcuse pentru asta şi spre surprinderea mea mi-a zis că a încercat o gamă de produse pentru slăbit. Şi eu mai încercasem numai că nu au avut efect. Am zis să încerc şi am început cu comprimatele de la Farmecul Feminin. Rezultatele au fost evidente şi uimitoare având în vedere că nu m-am abţinut de la nimic şi am luat numai acele comprimate. Slăbisem 6 kg pe lună. Apoi am fost foarte surprinsă de acest efect şi atunci am început să recomand acest produs către toate prietenele care se află acum în situaţia în care am fost eu.
 •  
  Lori din Calafat
  Acest produs chiar functioneaza! Am incercat pina acum foarte multe produse si nici unul nu a avut acest efect. Nu mai simt nevoia acuta de a manca in permanenta. Nu mai pot manca dulciuri si mancaruri grase. Am slabit fara efecte secundare.
 •  
  Laura din Blaj
  Am crezut că pentru a slăbi trebuie să alergi foarte mult şi să mergi la sală. Eu nu aveam timp de asta din cauza locului de muncă pe care îl am şi am căutat fel de fel de metode rapide pe Internet. Într-un final, după ce am încercat multe produse, am ajuns la gama de produse Farmecul Feminin. La început nu avem prea multă încredere în aceste produse datorită experienţei pe care am avut-o cu alte produse dar am zis să încerc că nu am nimic de pierdut. Acum, după 1 lună şi jumătate, am scăpat de aproape 7 kg şi pot spune că sunt foarte mulţumită de fiecare produs din această gamă. M-au ajutat să-mi recapăt corpul pe care îl aveam când eram tânără. Mulţumesc Farmecul Feminin.
 •  
  Olga din Suceava
  Am utilizat crema-anticelulitica pentru a scapa de vergeturi dupa nastere. Spre norocul meu, organismul si-a revenit singur foarte bine: nu mai am decat 4kg in plus fata de cat am in mod normal. Daca nu reusesc sa dau jos cele 4 kg in 2-3 luni atunci voi cumpara fibre si comprimate.

Vezi toate recomandarile

Browser-ul dvs nu este suportat! Pentru a beneficia de o experiență cât mai bună va rugam sa faceti upgrade sau sa folositi alt browser!